torek, 7. april 2015

Brkovi - nov hrvaški glasbeni fenomen

Tudi hrvaška glasbena industrija se je znašla v krizi, na lestvicah in radijskih valovih takorekoč desetletja kraljujejo in vladajo isti, prostora in priložnosti za nove, mlade, drugačne ni. Ja, slika, ki bi jo zlahka preslikali tudi na slovenski glasbeni prostor. Sem pa v zadnjih nekaj mesecih postal pozoren na kar nekaj glasbenih skupin, ki ustvarjajo po principu DIY (torej »do it yourself«) – npr. Šank, Brkovi, Mašinko, Pankreas, Gužva u16-ercu, Gajba, Fajrunt, izredno močno pa imajo tudi sceno, na kateri vladajo kantavtorice (!), kot so Nina Romić, Lovely Quinces, Sara Renar idr.   

Ljudje, ki me poznajo dovolj dobro in dovolj dolgo, da vedo, na kakšno glasbo padem in na kakšno ne, so bili nemalo presenečeni, ko sem jim predstavil zasedbo Brkovi. Zakaj? Kot tudi sami pojejo v pesmi Znanac »Pita mene jedan stari znanac, nekad panker, a sada metalac: "Kako možeš svirat narodnjake, to je brate mjuza za seljake!!« je nemogoče, da človek, ki se mu upira narodnozabavna oz. predvsem turbo folk glasba, »pade« na skupino, ki igra prav to, tj. turbo folk. Ampak dobro, Brkove bi užalil, če bi jih označil za turbo-folk skupino, saj imajo v svoji glasbi enako količino punk oz. metal elementov, so si pa sami nadeli kar dobro žanrsko oznako – »punkfolkwelness«. Kar si jaz razlagam, kot mešanico punka in folka (brez turba!), ki skrbi za dobro počutje (pa pustimo ves šovinizem ob strani). Morda gre zgolj za fazo v življenju, ko potrebujem glasbo za »odklop«, je pa res, da mi še bolj kot Brkovi v tem trenutku v ušesa sedejo njihovi soborci Šank, ki so čistokrvni punkerji z izrazitimi socialnimi sporočili in vso potrebno ostrino.

In po njihovi glasbi (nazaj smo pri brkatih mladeničih) se boste počutili boljše volje, saj so notranji glas marsikaterega moškega, ki je tako ali drugače razočaran – mogoče mu gre na živce žena/partnerka, šef, sodelavci, otroci, prijatelji, politiki, splošna klima v državi ali kaj čisto osebnega. Lahko bi rekli, da imajo Brkovi pesem skoraj za vsako priložnost.

Naslovi pesmi, ki jih priporočam v poslušanje in bi vas morale prepričati, da si fantje zaslužijo priložnost? Nisam ja za tebe, Kurvo prokleta, Skupe bomboniere, Ludivukovi, Anđeli pakla, Opasno se drogiram, Bolje da sam s frendovima pio rujnovino, Ja ne želim da budem OK, Ornela, Samo pijan mogu, Balkan star, Pizdamaterina, …

Sicer pa preverite njihovo spletno stran, kjer prav vse svoje plošče (Punkfolkwellness, Društvo Brkatih Mladića, Balkanski Esperanto, Brkati gosti in Pizda materina) ponujajo povsem brezplačno. Seveda sami (s pomočjo prijateljev in podpornikov, simpatizerjev) ustvarjajo svojo glasbo, lo/no-budget videospote, a prišli so do točke, ko so 8.3. razprodali Dom sportova! Pa to je le en v vrsti njihovih uspehov, saj je Hrvaški že jasno, da se rojeva nov glasbeno (kulturni) pop fenomen. Let3 so pač postali pretirano umetniški in so pozabili, da je glavni namen glasbe – zabava!

V Sloveniji niso prav pogosto – nastopili so v Kranju, se pa ponuja njihov nastop v mariborskem Štukuv petek, 17.4. Kdaj jih bomo dočakali v Ljubljani (Cvetličarna se zdi kar primerna za njihov šov), ne vem. Upam, da kmalu. Zato skoraj zagotovo ne zamudim priložnosti in si jih ogledam v štajerski prestolnici.


Vprašajmo pa se, zakaj vemo več o hrvaški DIY sceni kot slovenski? Ali slednja ne obstaja ali ni vredna naše pozornosti?

Ni komentarjev:

Objavite komentar