sreda, 18. junij 2014

SP v nogometu Brazilija 2014 - po prvem krogu

Prvi krog nogometnega svetovnega prvenstva v Braziliji je prinesel nekaj presenečenj, nekaj razočaranj in predvsem ogromno golov. Pa nekaj spornih sodniških odločitev in eno neverjetno dolgočasno tekmo (Nigerija:Iran).


Razočaranja so vsaj tri zelo velika - porazna igra Španije in Urugvaja ter anemičnost Portugalske. Strah, da je čas te španske reprezentance minil, je po prvi tekmi proti Nizozemski na mestu. Obramba je bila podobna švicarskemu siru, Iker Casillas v vratih neprepoznaven, čeprav se je izkazal z nekaj obrambami, ko je igrišče zapustil še Xabi Alonso, je igra popolnoma razpadla. Hja, tako je to, če so najboljši strelci (in igralci) v najmočnejših treh klubih Argentinci (Messi, Di Maria), Brazilec (Neymar), Portugalec (Cristiano Ronaldo), Valižan (Gareth Bale) in Francoz (Karim Benzema), pa seveda bi še koga lahko dodal. Dobro, tu je tudi Diego Costa, a se je videlo, da način igre, ki ga diktirata Xavi in Iniesta, ni njegov in da se ne znajde. Že nocoj jih čaka 90 minut resnice proti Čilu, ki je v prvem krogu povozil Avstralijo. Tudi čas zlate generacije Urugvaja je minil, čeprav so si za poraz proti Kostariki krivi sami - po doseženem zadetu so dobesedno nehali igrati in čakali na zaključni sondikov žvižg, do konca pa je bila še ura tekme. In Kostarika, za katero se mi je po tistem prejetem golu zdelo, da so že na koncu z močmi; je krenila silovito in zasluženo zmagala. In povsem mogoče se zdi, da bodo morda oni tisto prijetno presenečenje prvenstva. Sploh, ker ne Belgija in ne Švica v prvem krogu nista blesteli in sta se morali obe za zmago pošteno potruditi oz. sta imeli kar nekaj sreče - Belgija proti Alžiriji in Švica proti Ekvadorju. Portugalci so se najbrž podobno kot Španci zavedali, da bo tekma v prvem krogu proti Nemčiji najtežja, a da bodo tako prepričljivo nadigrani in premagani … Ja, Nemci so vsekakor favoriti za končno zmago, tu ni več debate.


Kaj pomenijo zmage Kolumbije, Italije (nad Anglijo), Francije in ZDA bosta pokazala naslednja dva kroga - vsi imajo pač tri točke in psihološko prednost zmage na prvi tekmi. Sploh v tistih izenačenih skupinah zna biti odločilen vsak gol, ne le končni rezultat.


Vsekakor so presenetili Nizozemci, ki so res prepričljivo nadigrali Španijo in na igrišču delovali kot celota (kar je seveda preprosto, ko ti gre vse od rok in zmaguješ), Argentina je morala že proti Bosni in Hercegovini pokazati praktično vse svoje znanje, Brazilija pa najbrž ni prepričala nikogar. Neprepričljiva zmaga proti Hrvaški in včerajšnji remi po odlični tekmi proti Mehiki ne obetata ...


Nekatere ekipe imajo v tem tednu popravni izpit, pri čemer ji bodo morali iti vsaj malce na roko tudi rezultati druge tekme v skupini. Čas za taktiziranje je mimo, turnirski sistem s tremi tekmami, kjer je vsaka pravzaprav odločilna, je prekratek, da bi se lahko katerakoli ekipa varčevala in si privoščila poraz. Sploh poraz proti na papirju slabši ekipi. Tako imata Španija in Portugalska še nekaj možnosti, pa čeprav imata v skupini še vsaj enega zahtevnega nasprotnika - Čile oziroma ZDA, pred Urugvajem pa sta recimo še oba najtežja nasprotnika v skupini. Luiz Suarez bo moral odigrati dve odlični partiji, seveda s pomočjo soigralcev.  

Čaka nas torej še 31 razburljivih (da se le ne ponovi afriško-azijska uspavanka, ki je bila prava antireklama za nogomet) tekem, potem pa izločilni boji ...  

Ni komentarjev:

Objavite komentar