četrtek, 12. junij 2014

Svetovno prvenstvo v nogometu Brazilija 2014 je (vendarle) tu!

Letošnja klubska nogometna sezona je bila dolga in davek dolge sezone so že plačevali in ga najbrž še bodo številni najboljši nogometaši tudi med svetovnim prvenstvom v Braziliji, posledično pa tudi reprezentance. Kako izčrpani bodo nekateri dočakali priprave na nove klubske sezono, se je odveč spraševati, ampak pri neverjetnih plačah, ki jih prejemajo nekateri, se s tem pravveliko ne bi smeli obremenjevati, kajne?

Na prvi pogled se zdi, da bo letošnje svetovno prvenstvo obračun med južnoameriškim triom (Brazilija, Argentina in Urugvaj) na eni strani in evropskim (Španija, Nemčija, Italija) na drugi strani, ampak … ali bo Neymar dovolj, ali se bo super napadalna zasedba Argentine podredila Messiju ali on ekipi in ali lahko Urugvaj naredi korak naprej glede na zadnje prvenstvo? Za zadnja leta dominantno špansko generacijo je prvenstvo bržkone labodji spev in svojo priložnost bodo vsekakor dobili tisti, ki bodo morali biti nosilci v prihodnjem desetletju, Nemčijo utegnejo zdesetkati poškodbe, Italija pa je kljub neprepričljivosti v zadnjem obdobju pač reprezentanca, ki je na velikih tekmovanjih ne gre odpisati.

Možna presenečenja? So. Presenetijo lahko ZDA, na svojem kontinentu morda štrene pomeša Čile. Prve tekme bodo pokazale, česa sta sposobni reprezentanci Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Kako bo funkcionirala navadno sprta reprezentanca Nizozemske, koliko motiva ima še Cristiano Ronaldo in kaj lahko brez Riberyja storijo Francozi? Morda, morda, se presenečenji skrivata v Švici in Belgiji, sploh slednja ima ekipo izrednih posameznikov, ki vsaj mene nekoliko spominja na Francijo 1998. Afriške ekipe odpovejo, ko je najmanj treba, kar pa ne pomeni, da ne morejo povzročati težav s skupinskem delu!

Skupina A: Brazilija, Hrvaška, Mehika in Kamerun

Očiten favorit do seveda domačini, za drugo mesto bodo seveda odločale medsebojne tekme, pri čemer se mi zdi, da ima Mehika še najmanj priložnosti, Hrvaška pa morda malenkost več od Kameruna.

Moja napoved – v osmino napredujeta Brazilija kot prva in Hrvaška kot druga.

Skupina B: Španija, Nizozemska, Čile in Avstralija

Na papirju se zdi, da se bosta za prvo mesto v skupini udarili obe evropski reprezentanci, a Čile utegne tu zaplesti štrene. Še posebej zanimivo bo, če se Španija in Nizozemska na prvi tekmi razideta z remijem, Čile pa visoko zmaga, saj jim bodo zrasla krila in potem je mogoče prav vse. In če mora Nizozemska urediti odnose v igri, je to prvenstvo imenitna priložnost, da Španija spremeni način igre.

Moja napoved – v osmino napredujeta Španija kot prva in Čile kot drugi.

Skupina C: Kolumbija, Grčija, Slonokoščena obala, Japonska

Skupina brez očitnih favoritov, kjer bodo tekme najbrž zelo izenačene in nepredvidljive. Vsak lahko premaga in izgubi proti vsakemu, vsaka od ekip pa bo imela po uvrstitvi v osmino finala tam zagotovo zelo težko delo.

Moja napoved – v osmino napredujeta Slonokoščena obala kot prva in Grčija kot druga.

Skupina D: Urugvaj, Kostarika, Anglija, Italija

Italija je, kot že omenjeno uvodoma, v zadnjem letu izrazito neprepričljiva in zdi se, kot da se je menjava generacij nekako zataknila v mrtvem teku. Ampak, gre za reprezentanco, ki je ne gre odpisati in ki ima še vedno dovolj odličnih posameznikov, ki so sposobni z eno samo potezo odločiti tekmo. Česar pa ne moremo trditi za Anglijo, ki zadnja leta caplja kot ranjen lev za poskočnimi gazelami in je poleg Kostarike v skupini najbrž tista ekipa, ki je prišla v Brazilijo bolj na oddih.

Moja napoved – v osmino finale napredujeta Urugvaj kot prvi in Italija kot druga.

Skupina E: Švica, Ekvador, Francija in Honduras

Obe evropski ekipi sta tukaj izrazita favorita in resnici na ljubo dvomim, da imata v srednje oz. južnoameriški ekipi resnejšo konkurenco. Zaradi križanja v osmini finala s skupino F (z očitnim favoritom Argentino) bo odločilna najbrž medsebojna tekma (petek, 20.6.), saj si bosta zagotovo obe ekipi želeli končati prvi del tekmovanja kot prvi v skupini.

Moja napoved – v osmino finala napreduje Švica kot prva in Francija kot druga.

Skupina F: Argentina, Bosna in Hercegovina, Iran in Nigerija

Argentina je seveda glavni favorit – ne le za zmago v skupini, temveč tudi za zmago v finalu. A pot ne bo lahka. Bosna in Hercegovina s svojo sproščenostjo, Nigerija z mladostno energijo in veliko željo. Seveda bo zanimivo opazovati, kako bodo vse tri ekipe igrale proti Argentini, za drugo mesto bo najbrž odločilna tekma BiH – Nigerija (sobota, 21. junij).

Moja napoved – v osmino finala napredujeta Argentina kot prva in BiH kot druga.

Skupina G: Nemčija, Portugalska, Gana in ZDA

Izrazit favorit v skupini je Nemčija, če le ne bo nosilcev igre povozila naporna klubska sezona. Že na zadnjem svetovnem prvenstvu so bili odlični, igrali so res odličen nogomet in zagotovo je čas za naslednji korak. Portugalska je seveda odvisna od Cristiana Ronalda, ki pa se je že nekajkrat izkazal za ne nujno najbolj zanesljivega v najpomembnejših tekmah. ZDA veliko obetajo, Gana ima izrazito strelsko ekipo, kar je seveda tudi slabost.

Moja napoved – v osmino finala napredujeta Nemčija kot prva in Portugalska kot druga.

Skupina H: Belgija, Alžirija, Rusija in Južna Koreja

Še ena precej izenačena skupina (podobna skupini E), kjer lahko pravzaprav vsak zmaga in izgubi vsako tekmo. Belgija ima naravnost neverjetno ekipo, Rusi bodo kot vedno težaven nasprotnik, čeprav so imeli na prejšnjem prvenstvu boljšo ekipo in igro, pa so se zlomili, ko je bilo najmanj treba.

Moja napoved – v osmino finala napredujeta Belgija in Rusija.

Potem pa osmina finala … tu se bodo marsikomu zatresle hlače, predvsem debitantom ali tistim, ki niso vajeni tako pomembnih tekem. Če grem naprej z napovedmi, bi bili pari sledeči:

Brazilija – Čile
Slonokoščena Obala – Italija
Švica – BiH
Nemčija – Rusija

Tu potem (drzno) napovedujem zmagovalce: Brazilija, Italija, Švica, Nemčija in njihov preboj v četrtfinale.

Na drugi strani pa:

Španija – Hrvaška
Urugvaj – Grčija
Argentina – Francija
Belgija - Portugalska

V četrtfinale se uvrstijo Španija, Urugvaj, Argentina in Portugalska.

Taka napoved pa nam že v četrtfinalu postreže z nekaj razburljivimi dvoboji: Brazilija – Italija in Švica – Nemčija ter Španija – Urugvaj in Argentina – Portugalska.

Si upam od tu naprej?

Prvo polfinale Brazilija – Nemčija in drugo Španija – Argentina. Žreb je kar lepo dirigiran, da bi bilo finale ob nekem popolnem scenariju Brazilija – Argentina s pričakovano in želeno zmago domačinov nad večnimi rivali. A sem menim, da če do tega finala pride, da se bodo novega in mnogo bolj želenega naslova svetovnih prvakov veselili Argentinci.

Ampak – menim tudi, da Nemčija lahko premaga Brazilijo in če kdo lahko ustavi Argentino, potem so to prav Španci.

Finale torej Nemčija – Španija in nov naslov svetovnih prvakov za Španijo ter najimenitnejše slovo Casillasa, Xavija Hernandeza, Andresa Inieste in še koga od španskega dresa z državnim grbom. V tekmi za tretje mesto pa ne boj, mesarsko klanje med Brazilijo in Argentino z zmago slednjih.


Naj se žoga zakotali ...    

Ni komentarjev:

Objavite komentar