ponedeljek, 23. junij 2014

SP v nogometu Brazilija 2014 - pred odločilnim krogom

Letošnje svetovno prvenstvo si bomo zapomnili kot zelo nepredvidljivo, v ne posebej lepem spominu pa ga bodo imele nekatere vrhunske reprezentance, še posebej evropske. Pred tretjim krogom skupinskega dela, ki se bo odigral v teh dneh, je zanimivo tudi to, da prav veliko še ni odločenega.

Prvenstvo na južnoameriških tleh za evropske reprezentance res ni najbolj gostoljubno. Že pred zadnjim krogom je jasno, da se poslavljajo aktualni svetovni ter evropski prvaki Španci, da domov odhajajo tudi Angleži ter Bosna in Hercegovina, težko delo pa še vedno čaka Italijo, Hrvaško, Rusijo in Portugalsko. Po drugi strani pa je že jasno, da bodo v osmino finala napredovale pričakovani (in favorizirani) Brazilija in Argentina ter Kolumbija, Čile in Kostarika, v dobrem položaju za napredovanje pa so tudi Urugvaj, Mehika in Ekvador.

Kaj nas torej čaka in kako zelo sem se uštel v svoji napovedi pred začetkom prvenstva?

Danes, v ponedeljek, 23.6. se bo bodo za osmino finala borili v skupinah A in B.

V skupini A imata Brazilija in Mehika po 4 točke, Hrvati pa 3, Kamerun pa je iz boja za napredovanje že izpadel. Ob zmagi Brazilcev nad Kamerunom Mehičanom proti Hrvatom zadostuje že remi, Hrvaška pa mora zmagati, če želi biti vsaj druga. In sodeč po videnem bodi morali naši južni sosedje prikazati izjemno nogometno predstavo.

Pričakujem zmago Brazilije in remi Mehike ter Hrvaške, torej prvo mesto za Brazilijo in drugo za Mehiko.

V skupini B sta potnika za v osmino finala odločena – to bosta Čile in Nizozemska, pri čemer bo njun medsebojni dvoboj odločal o tem, kdo bo v skupini prvi in kdo drugi in kdo se bo (najbrž) izognil Braziliji. V primeru remija imajo Nizozemci še vedno boljšo gol razliko in so tako v rahli prednosti, vprašanje pa je, ali bosta ekipi igrali na polno ali bosta selektorja pred že odločilno tekmo osmine finala spočila ključne igralce. Španci imajo priložnost, da proti Avstraliji (ki je proti Nizozemski prikazala izjemno predstavo) vsaj malce popravijo obupen okus, ki so ga z apatičnimi predstavami pustili na prvenstvu.

(Optimistično) pričakujem zmago Čila, torej prvo mesto zanje in drugo za Nizozemsko.

V torek, 24.6. pričakujemo napete boje v skupini C in predvsem v (še eni) skupini smrti, skupini D.

V skupini C je že jasno, da si je napredovanje zagotovila Kolumbija, ki tudi v zadnjem krogu proti Japonski ne bi smela imeti prevelikih težav. Favoriti za drugo mesto so igralci Slonokoščene obale (saj imajo zmago proti Japonski), a bodo morali drugo mesto potrditi z vsaj remijem proti neprepričljivi Grčiji. Zaplet se obeta, če Japonska premaga Kolumbijo in Grčija Slonokoščeno obalo, saj bosta imeli obe ekipi po štiri točke, v medsebojni tekmi pa sta se razšli z remijem. Odločala bo torej gol razlika, kjer so v prednosti dveh zadetkov Japonci.

Ampak … mislim, da Kolumbija ne bo pustila presenečenja in da bo še drugo zmago vknjižila tudi Slonokoščena obala – torej prvo mesto za Kolumbijo in drugo za Slonokoščeno obalo.

Iz skupine D bo zagotovo napredovala Kostarika, možnosti za napredovanje pa nima Anglija, za drugo mesto pa se bosta pomerili nihajoča in bleda Italija ter Urugvaj, ki na krilih Luisa Suareza leti. Za gledalce odlično, da se bosta prav ti reprezentanci pomerili v zadnjem krogu in tako odločili o drugem potniku v osmino finala. Upam samo, da Italijani ne bodo hitro dosegli zadetka, saj bomo potem spremljali »bunker«, ki ga ne bo uspela prebiti niti atomska bomba.

Napovedujem prvo mesto za Kostariko in drugo za Urugvaj.

V sredo, 25.6. nas čaka tretji krog v skupinah E in F, kjer je nekaj stvari že odločenih, odgovor o drugem potniku v osmino finala pa bomo še dobili.

V skupini F je Francija z izjemnimi igrami presenetila in navdušila najbrž prav vse, zagotovo pa bodo za še eno bleščečo predstavo »galskih petelinov« stiskali pesti v Švici. Švica in Ekvador sta namreč izenačena s po tremi točkami in ob porazu Ekvadorja proti Francozom bi Švici zadostoval že remi proti ne najbolj prepričljivemu Hondurasu. A tudi Švica, ki s(m)o jo mnogi uvrščali med možna presenečenja, ni prepričljiva – srečna zmaga v prvem krogu prav proti Ekvadorju (v primeru, da se obe tekmi končata brez zmagovalca, bodo napredovali Švicarji) in polom proti Franciji.

Napovedujem zmago Francije in Švice, torej prvo mesto v skupini za Francijo in drugo za Švico.  

V skupini F je jasno le to, da se osmina finala ne more izmuzniti bledi Argentini, ki se bo v zadnjem krogu pomerila z Nigerijo in ima pred Iranom tri točke prednosti. Iran igra proti Bosni in Hercegovini, še enemu možnemu presenečenju prvenstva, ki pa je z ležerno igro doživela poraz proti Nigeriji in odhaja domov. Iran bo motiviran za zgodovinsko uvrstitev v osmino finala in bo imel zagotovo več možnosti kot Nigerija, ki pa jim po drugi strani zadošča že remi. Bo kdo pokazal mišice?

Napovedujem zmago Argentine in zmago Bosne in Hercegovine v zadnjem krogu, torej prvo mesto za Argentino in drugo za Nigerijo.

V četrtek, 26.6. pa še zadnji dve skupini – G in H.

V skupini G se na prvi pogled zdi vse odločeno – Nemčija in ZDA s po štirimi točkami napredujeta v osmino finala, neprepričljiva Portugalska in simpatična Gana odhajata domov. In res bo tako, če se bo tekma med ZDA in Nemčijo končala brez zmagovalca. Ampak, če se ta dvoboj konča z zmago ene ali druge ekipe, ima predvsem Gana (ki bo igrala s Portugalsko) priložnost za napredovanje. Portugalci zaradi bridkega (in visokega) poraza v prvem krogu skoraj nimajo možnosti za preboj v osmino finala.

Napovedujem zmago Nemčije in remi med Portugalsko in Gano, torej prvo mesto za Nemčijo in drugo za ZDA.

V skupini H je jasno, da v osmino finala napreduje Belgija, za drugo mesto pa se bosta v neposrednem boju pomerili Alžirija in Rusija. Afričani imajo dve točki prednosti in jim torej zadošča že remi, Rusi pa morajo zmagati. A glede na njihovo neprepričljivost v prvih dveh krogih, napovedujem prvo mesto za Belgijo in drugi za Alžirijo.

Osmina finala

In potem se bo v soboto, 28. junija začelo zares, s prvima tekmama osmine finala. Po mojih napovedih bo tako nekako:

Brazilija – Nizozemska (sobota, 28.6.)
Kolumbija - Urugvaj (sobota, 28.6.)
Francija - Nigerija (ponedeljek, 30.6.)
Nemčija - Alžirija (ponedeljek, 30.6.)

Čile - Mehika (nedelja, 29.6.)
Kostarika - Slonokoščena obala (nedelja, 29.6.)
Argentina - Švica (torek, 1.7.)
Belgija - ZDA (torek, 1.7.)

In čeprav je jasno, da sem se v svoji prvi napovedi močno uštel, a ker je po bitki vsak lahko general, napovedujem naprej.

Četrtfinalni pari: Brazilija – Kolumbija in Francija – Nemčija ter Čile – Kostarika in Argentina – Belgija. Polfinale Kolumbija – Francija in Čile – Argentina ter veliki finale Kolumbija – Čile.


Ha, to pa bi bilo nekaj za v zgodovino, kajne? 

Ni komentarjev:

Objavite komentar