ponedeljek, 14. julij 2014

SP v nogometu Brazilija 2014 - imamo novega prvaka

Nogometne olimpijske igre oz. svetovno prvenstvo, ki ga tako nestrpno pričakujemo vsake štiri leta je za nami. Tri tedne žogobrca v Braziliji, 32 reprezentanc in na koncu je slavila le ena, Linekerjeva … In poleg tega, da so Nemci po 24 letih znova osvojili naslov svetovnih prvakov, končali obdobje španske vladavine v nogometu, so vsekakor napovedali tudi neko novo obdobje …

V prvem krogu so nadigrali Portugalsko, se nato malce mučili z Gano in ZDA, bili boljši od Alžirije in Francije, potopili Brazilijo in v velikem finalu pomerili moči še z Argentino. Z Argentino, ki so jo premagali leta 1990 na svetovnem prvenstvu v Italiji, ko so osvojili svoj zadnji naslov. A treba je priznati – težavam (največ so jih imeli pravzaprav z obema afriškima reprezentancama – Gano in Alžirijo) navkljub, da so bili Nemci skozi celoten potek prvenstva najbolj konstantni in zanesljivi, igrali so svojo igro in po dvanajstih letih (od tistega finala 2002, ko jih je premagala Brazilija z Ronaldom na čelu) vendarle poželi sadove trdega dela. Imajo odlično ekipo vrhunskih posameznikov, ki bo zagotovo naskakovala tudi evropski vrh čez dve leti (podobno kot je pred njima uspelo Franciji in Španiji) in bodo v najožjem krogu favoritov tudi čez štiri leta. Pod pogojem seveda, da njihova (zaenkrat) uspešna igra ne bo postala ukalupljena (kot se je zgodilo španski) …

Tekma za tretje mesto

Brazilija je imela priložnost, da vsaj malce opere izjemno temni madež in zmaga v malem finalu, a ji je nasproti stala motivirana Nizozemska (dobro je Van Gaal »kuril« javnost, kako nepotrebna je tekma za 3. mesto) … V menda (zaradi udeležbe na Nočni 10ki tekme nisem spremljal) zanimivi nogometni predstavi z obilo priložnostmi so Nizozemci (ki so na prvenstvu kot edini igrali z vsemi 23-im vpoklicanimi igralci) zasluženo slavili s 3:0 in vsekakor dosegli manj, kot so želeli po odličnem skupinskem delu in na nek način več, kot so si realno zaslužili, saj so predvsem skozi izločilne boje prihajali skozi šivankino uho. A tako pač je v nogometu … kaj čaka Nizozemsko, kjer so bo nekaj igralcev najbrž poslovilo oz. so pod stalnim udarom poškodb, bodo pokazale že kvalifikacije za EURO 2016.

Veliki finale

Nemci so bili po polfinalni zmagi nad Brazilijo izraziti favoriti. Argentinci so imeli izdatno pomoč s tribun. Oboji so bili – seveda; 101% motivirani. Žarometi so bili na argentinski strani jasno usmerjeni v Lionela Messija, na nemški strani so begali … kdo bo tisti, ki bo odločil? Na klop niso posvetili. Nemci so hitro prevzeli pobudo in imeli izrazito terensko premoč, vendar je bilo po prvih 15. minutah jasno, da bodo zadnjo linijo zgoščene argentinske obrambe zelo težko prebili. Na drugi strani so Argentinci potrpežljivo čakali na protinapad oz. na morebitno napako izredno discipliniranih Nemcev, kjer smo Lahma pogosto videvali v napadu, Mullerja pa v obrambi. Dva prodora Messija in smrtna priložnost Higuaina (ko mu je Kroos žogo podal v napad), a ostalo je 0:0. V drugem polčasu so nekoliko bolj aktivni postali tudi Argentinci, a pravih priložnosti za gol niso imeli ne eni ne drugi. Obrambi in vratarja sta bila zanesljiva. Nemško igro je sicer močno poživil Schuerrle, ki je hitro zamenjal omotičnega Kramerja in nato Goetze, ki je zamenjal izmučenega Kloseja, medtem, ko sta se na argentinski strani trudila predvsem Aguero (ki je zamenjal Lavezzija) in nato Palacio, Messi je bolj ali manj ostal neviden.

Tekma se je prevesila v podaljške, kjer je Nemcem vendarle uspelo – po prodoru Schuerrleja je še drugi rezervist, mladi Mario Goetze odlično utekel v prostor in matiral sicer odličnega Romera. 1:0, kar je bil tudi končni rezultat srečanja. Argentinci so jokali od žalosti in razočaranja, Nemci seveda od veselja. Zasluženo. Slavili so tudi Brazilci, saj bi bilo slavje Argentine sredi Ria zanje najbrž podobno koncu sveta.

Nemška kombinatorna igra, kjer se vsi aktivno vključujejo v napad in predstavljajo nevarnost in obenem vsi pomagajo in se vračajo v obrambo,  je vsekakor model nogometne igre prihodnosti. Na sredini imajo neverjetnega Schweinsteigerja, so pa brez nekega klasičnega napadalca (Klose odhaja v pokoj) in imajo izredno močno klop (Schuerrle, Goetze, Podolski, Reus je poškodovan ostal doma, …) in za razliko od podobno dominantne Barcelone izpred let, Nemci radi igrajo proti golu in si ustvarjajo nepričakovane priložnosti.

Sad dolgoletnega načrtnega dela in razvoja – klubskega in reprezentančnega, zaupanje selektorju Loewu in železna disciplina, ki je Nemce od nekdaj krasila. Ne, naslov svetovnih prvakov ne sme biti presenečenje za ekipo, ki se je na vseh zadnjih prvenstvih uvrščala vsaj v polfinale.

Nagrade

Po koncu finalne tekme in pred podelitvijo pokala so bili razglašeni tudi najboljši posamezniki prvenstva – najboljši strelec s šestimi goli mladi James Rodriguez (Kolumbije), najboljši mladi igralec Paul Pogba (Francija), ki je imela vsekakor hudo konkurenco, najboljši vratar Manuel Neuer (Nemčija), ki je nagrado (zasluženo) osvojil tudi po zaslugi odličnega branjenja v finalu, pa čeprav je imel konkurenco tako v Ochoi (Mehika), Navasu (Kostarika), Howardu (ZDA) in še kom, ki pa so imeli žal res odlično le eno tekmo, medtem, ko je bil Neuer odličen skozi celotno prvenstvo. In potem nagrada za najboljšega igralca, ki jo je upravičeno pričakoval kdo iz nemškega tabora – npr. Schweinsteiger, Muller, Kroos, Lahm, nenazadnje Neuer, Klose ali celo Goetze … ne, dobil jo je Lionel Messi.

Tolažilna nagrada? Ker mu še enkrat več ni uspelo pripeljati reprezentance na vrh sveta? Ker mu je nagrado za najboljšega nogometaša na svetu letos odnesel Cristiano Ronaldo in ker z Barcelono ni v zadnji sezoni osvojil takorekoč nič? To, da je dobil nagrado za najboljšega igralca on, se mi zdi tako, kot bi zlato rokavico dobil brazilski Julio Cesar. Neupravičeno in nezasluženo.

In sedaj …

Večino igralcev čaka počitek in seveda priprave na novo klubsko sezono … nekaj klubov je zamenjalo trenerje, vsekakor nas čaka še kakšna odmevna igralska menjava, saj so si mnogi igralci na prvenstvu ustvarili ime in so postali vroča roba. Evropske reprezentance bodo začele s kvalifikacijami za EURO 2016 (Francija, 5.6. – 3.7.2016), kjer bomo seveda stiskali pesti za naše fante …


Vsekakor pa bo zanimivo spremljati, kaj se bo dogajalo v španski in angleški izbrani vrsti, pa tudi v portugalski in italijanski, kako bodo nadaljevali Belgijci in Nizozemci, Hrvati in igralci BIH ter seveda – ali bodo Nemci nadaljevali z dominacijo tudi v evropskem prostoru?! Jaz mislim, da in mislim, da jih bo kdorkoli zelo težko ustavil, saj so lahko še boljši. Bo pa to seveda toliko večji motiv za vse ostale, predvsem za velikane, ki so letos domov odšli sklonjenih glav že po skupinskem delu. Do naslednjega svetovnega prvenstva (2018 v Rusiji) pa veliko dela seveda čaka tudi Brazilijo, ki mora znova odkriti svojo igro, pa tudi Argentino in za mnoge reprezentance, ki so letos pokazale veliko in prijetno presenetile, v teh štirih letih pa morajo dozoreti, da bi čez štiri leta lahko predstavljale resno grožnjo.      

Ni komentarjev:

Objavite komentar