petek, 11. julij 2014

SP v nogometu Brazilija 2014 - pred zadnjima tekmama

Svetovno nogometno prvenstvo se bliža vrhuncu – po napetih tekmah skupinskega dela in kar nekaj poslasticah v izločilnih bojih, nas čaka le mali finale, torej tekma za 3. mesto med Brazilijo in Nizozemsko ter nedeljski finale med Nemčijo in Argentino.

O obeh polfinalnih tekmah je bilo veliko povedanega in napisanega. Nemci so ne le nadigrali, ampak osmešili domačo reprezentanco, za oboje pa se kar samo od sebe postavlja zanimivo vprašanje – ali se Brazilci lahko poberejo po takšnem porazu in osvojijo »vsaj« tretje mesto in kako zelo je zmaga s 7:1 v glavo stopila proti Nemcem, ki jih v nedeljo čaka še en zahteven nasprotnik?

Tekma med Brazilijo in Nemčijo je torej ponudila zelo hokejski rezultat, igro v eno stran in po eni strani vse tisto, v čemer uživajo gledalci – gole in po drugi strani eno najslabših obramb, kar smo jih videli. Ne morem se znebiti občutka, da se Nemci v drugem polčasu sploh niso več pretirano trudili, pa so vseeno zadeli še dvakrat in Brazilcem skoraj poklonili častni gol.

Tisto, kar smo nekateri drzno napovedovali že za osmino finala in potem tudi četrtfinale, se je Brazilcem zgodilo seveda v neprimernem trenutku – vsak poraz na poti do naslova svetovnega prvaka je neprimeren in neprijeten. Že z Neymarjem je bila njihova igra slaba, na nekaj tekmah so se pokazale tudi slabosti obrambne vrste, ki je brez Thiaga Silve še toliko bolj luknjasta in res slab vtis bodo lahko vsaj deloma popravili s sobotno zmago proti Nizozemcem. Slednji so prvenstvo začeli (rezultatsko) odlično in ga tako tudi nadaljevali, čeravno z igro niso blesteli – a bili so pač toliko boljši od nasprotnikov, bili so homogena ekipa in jim je šlo. Po tekmi med Brazilijo in Nemčijo sem se v šali spraševal, ali si bo sploh kdo želel igrati proti Nemčiji v finalu in druga polfinalna tekma je te moje besede potrdila. Tekme si sicer nisem ogledal, saj sem na Dunaju užival na koncertu Metallice, a po prebranem in videnem v posnetkih, si nobena ekipa ni želela tvegati, Messi je bil odrezan od igre, Robben je padal in po streljanju enajstmetrovk so slavili Argentinci. Ki imajo tako priložnost, da tako težko pričakovan naslov svetovnih prvakov osvojijo na brazilskih tleh, kar bi bila še dodatna porcijo soli na saj vemo čigavo rano. Mislim pa, da bo tekma za tretje mesto podobno dolgočasna kot je bila druga polfinalna – Brazilci imajo brez Neymarja še manj kombinatorne igre kot sicer, Nizozemska pa … no, zdaj bodo lahko potrdili svojo homogenost. Napovedujem podaljške in srečno zmago Nizozemske.

Finale, ponovitev po osemindvajsetih letih in zadnjem naslovu svetovnih prvakov za Argentino.  Takrat je blestel Diego Armando Maradona in seveda se vsi sprašujejo, če bomo v nedeljo gledali šov argentinske desetice in enega najboljših nogometašev vseh časov – Lea Messija? Ali pač ponovitev po štiriindvajsetih letih in zadnjem naslovu svetovnih prvakov za Nemčijo? Težko je verjeti, da bo Nemčija ponovila polfinalno predstavo in tako zelo nadigrala še Argentino, a treba je priznati, da so Nemci zadnjih deset let v evropskem in svetovnem nogometu najbolj konstantni, da so se v zelo zanesljivi luči prikazali na tem prvenstvu, ekipa deluje pač kot odlično naoljen nemški stroj in … po polfinalni tekmi so upravičeno samozavestni in selektor Loew bo moral veliko delati predvsem na psihični pripravi svojih varovancev. Mnogi so že pokazali, da je Messija moč ustaviti in Nemčija ima vsaj v odličnem Hummelsu odličnega čuvaja, veliko pa bo odvisno tudi od tega, če bo Angel Di Maria zaigral od prve minute in kako pripravljen bo za igranje proti fizično in taktično odlični Nemčiji.

Skratka, v nedeljo nas čaka tekma, kjer se bo spopadla nemška disciplina z južnoameriškim navdihom, odlična ekipa proti odličnim posameznikom, oboji pa so seveda nadvse željni uspeha. Argentinci nanj čakajo 28, Nemci pa 24 let. Ja, v Italiji so se v finalu maščevali za poraz, na sredini pa so kraljevali Matthaus, Brehme in Klinsmann, ki jim niti Maradona ni mogel preprečiti slavja.


V napeti tekmi, ki jo utegnejo kasneje opisati kot tekmo za nogometne sladokusce, ne pa tudi za občinstvo, napovedujem končno slavje Nemčije.   

Ni komentarjev:

Objavite komentar