sreda, 2. julij 2014

SP v nogometu Brazilija 2014 - presenečenja, razočaranja in moralni zmagovalci

Osmina finala je za nami in postregla je z obilo razburljivosti in vsem tistim, kar dela nogomet tako zelo zanimiv in privlačen – ne glede na spol, starost, raso, socialni položaj. V nogometu vsak najde svojega junaka, svoj način izražanja in konec koncev samega sebe.

Pred napovedjo četrtfinala še obračun z boji osmine finala, ki so v zadnjih dneh poskrbeli za kar nekaj manjkajočih ur spanca …

Za prvi par Brazilija – Čile sem napovedal »podaljšek in napredovanje Brazilije« in nisem bil prav daleč od resnice, a tudi Čilenci niso bili prav daleč od napredovanja. Zelo izenačena tekma, v kateri pa so Brazilci še enkrat več pokazali svoje slabosti (škripalo je predvsem v obrambi) in mislim, da se lahko iskreno bojijo četrtfinalnega obračuna s Kolumbijo. Pinillo je – kot je za vedno ovekovečil na svojem telesu; zgolj centimeter delil od večne slave, ko je v zadnjih izdihljajih podaljška stresel prečko, podobno pa velja tudi za Jaro, ki je v zadnji seriji enajstmetrovk zadel vratnico. Skratka, Brazilci so imeli več sreče in so v četrtfinalu.

Par Kolumbija – Urugvaj sem napovedal z besedami »izredna atraktivna tekma v obe smeri in zmaga Kolumbije« in vsaj pri slednjem se nisem uštel. Kolumbijci so še enkrat več pokazali neverjeten razpon nogometnega znanja – mlada in neobremenjena ekipa igra bržčas najlepši nogomet na prvenstvu. Povsem zasluženo zmago proti razglašenemu Urugvaju, ki je zgolj čakal na priložnosti, je z dvema čudovitima zadetkoma prinesel James Rodriguez (zaenkrat še član Monaca).

Izredno zanimiva sta bila tudi oba ameriško-evropska obračuna … favoriziranim Nizozemcem so se nasproti postavili Mehičani, sam pa sem bil v tej napovedi morda najbolj drzen, a ne daleč od resnice – »izenačeno tekmo številnih priložnosti in zmago Mehike«. Nizozemci na prvenstvu nihajo in so proti borbenim Mehičanom zagotovo prikazali svojo najslabšo predstavo, a so v neverjetnem zaključku najprej izenačili in nato dosegli celo zmagoviti gol iz enajstmetrovke. Dejstvo je, da so Mehičani prevladovali celoten prvi polčas, v drugem pa so se preveč branili, res pa so tudi tulipani v zadnjih 15 minutah silovito pritisnili in gol je visel v zraku.

Dosojena enajstmetrovka je bila toliko sporna kot tista, ki je enkrat prej sodnik Nizozemcem ni dosodil in vse razprave so pravzaprav brezpredmetne. Sodniki kot vedno in na vseh prvenstvih, tudi tu delajo napake, a ker gre za odločitev v delčku sekunde, FIFA pa se odločno bori proti videoposnetkom …

Bi pa slovenskim komentatorjem odsvetoval uporabo fraz »Mehičani so na pragu uvrstitve v četrtfinale, saj še niso izgubili na tekmi, kadar je zadel Dos Santos« ali pa »odlična vožnja naše Tine Maze … da le ne bi storila kakšne napake in … odstop!«. Statistika je super, a žoga je okrogla, svoje naredi še adrenalin (ali pa krči) in sploh po osmini finala težko rečemo še za katero reprezentanco, da je izrazit favorit.

Drugi ameriško-evropski dvoboj sem napovedal kot »ne posebej atraktiven nogomet in končno zmago Kostarike« in bila je ena tistih tekem, ki je po prvih tridesetih minutah potrdila pričakovanja. Uspavanka, dobesedno. A so Kostaričani povedli, ostali brez igralci, Grki pa (spet) v zadnji sekundi izenačili (spomnimo se, da so v odločilni tekmi zadnjega kroga skupinskega dela z enajstmetrovko v zadnjih izdihljajih tekme izločili Slonokoščeno obalo) in sledili so podaljški. Grki so imeli terensko premoč in priložnosti, Kostaričani pa izjemnega vratarja Navasa in sledila je še loterija – enajstmetrovka. Izredno zanesljivi Kostaričani, razpoložen vratar in takorekoč edino presenečenje v osmini finala – Grčija; odhaja domov.   

Oba evropsko-afriška obračuna sta bila mnogo bolj izenačena kot sem pričakoval. Francija je proti Nigeriji večji del prevladovala, gol (oziroma dva) je dolgo visel v zraku, a šele v zaključnih minutah je galskim petelinom uspelo prebiti čvrst nigerijski zid, na čelu katerega je stal odlični vratar Enyeama. In če sem obračun napovedal kot »tekmo številnih priložnosti«, so imeli te predvsem Francozi, ki so zasluženo napredovali v četrtfinale in ostajajo med glavnimi kandidati za naslov.

Nekaj povsem drugega pa je bila tekma med Nemčijo in Alžirijo, ki sem jo sam predvidel kot »bolj izenačeno tekmo, kot bo na koncu kazal rezultat in zmago Nemčije«, a kdo bi si pred začetkom mislil, da bodo šli Nemci v tekmo tako podcenjujoče, Alžirci pa z zvrhano mero poguma. Pogumni Afričani so celoten prvi polčas pametno nadzirali tekmo, Nemci so se prebudili šele z vstopom Schurrleja, Alžirce je začela zdelovati utrujenost in pričakoval sem, da se bo uresničila tista klasična definicija nogometa, da je to »igra, ki jo igrata dve ekipi, na koncu pa vedno zmaga Nemčija«, a se je vse skupaj prevesilo v podaljške. Igralce obeh ekip so začeli zdelovati hudi krči, kar se je bolj poznalo pri Alžircih … Schurrle je zabil že v tretji minuti podaljška, a Alžirci se niso predali – po izjemni priložnosti v zadnjih minutah drugega podaljška, so Nemci krenili v protinapad in če je izjemni vratar Rais M'Bolhi prvi strel še obranil, so pri strelu Ozila le še obsedeli. 120 minut igre, 2:0 in Alžirci so krenili v napad, zmanjšali na 2:1 in imeli nato še eno priložnost, da bi izsilili enajstmetrovke, a jim (žal) ni uspelo. Pokazali pa so, kako lahko David igra Goljatu in da je v nogometu mogoče prav vse.

Zadnja dva obračuna – spet ameriško-evropska … Za tekmo Argentina – Švica sem napisal »napovedujem dinamičen nogomet s končno zmago Argentine«, a je bila igra za večino manjše razočaranje. Švicarji so odlično kontrolirali prostor, zaprli Di Mario in odrezali Messija ter še enkrat več potrdili, da Argentina ni tako zelo močna in nepremagljiva. Švica si je sicer ustvarila nekaj (pol)priložnosti, a »smrtno« Romera niso ogrozili. Lavezzi se v igri ne znajde, Higuain je izven forme in brez Aguera, ki s svojo nepredvidljivostjo vseeno vnaša nemir v obrambo, je Argentina še odtenek slabša. Še dobro, da imajo na klopi Palacia … V drugem delu so imeli sicer izrazito terensko premoč, a tudi oni brez pravih priložnosti in po 0:0 so sledili podaljški, tu pa spet … vsi so čakali na »božjo potezo« Messija in dočakali njegovo podajo (Arjen Robben, si videl?) Angelu Di Marii, ki je matiral Benaglia. 119 minut garanja. A še so imeli Švicarji priložnost za izenačenje – Džemaili je z glavo najprej zadel vratnico in potem s kolenom odbito žogo povsem nekontrolirano poslal v golavt. Skratka, srečna zmaga Argentine …

Zadnja tekma osmine finala Belgija – ZDA pa je postregla morda z najlepšim nogometom, kar smo ga lahko videli v tem delu tekmovanja. Takole se mi je zapisalo »Taktična tekma nas čaka z le malo priložnostmi in igro med obema šestnajstmetrskima prostoroma. Napovedujem podaljšek in končno zmago ZDA In kako zelo sem se motil … Belgijci so – podobno kot v zadnjem krogu skupinskega dela Nemci; nenehoma oblegali vrata ameriškega vratarja Tima Howarda, ki se je včeraj izkazal z res fantastičnim branjenjem. Njegovi soigralci so prežali na protinapade, a so bili tako belgijski obrambni igralci kot v skrajnem primeru vratar Courtois zbrani in na svojem mestu. Podaljški – dva gola Belgijcev in tolažilni gol ZDA, ki se poslavljajo, a so vsekakor potrdili, da se tudi pri njih igra kvaliteten nogomet. Odlična tekma, polna dinamike in priložnosti …

In sedaj četrtfinale ter obračun južne Amerike in Evrope … napovedi so seveda sila nehvaležne, pa čeprav so se med najboljših osem uvrstile zmagovalke skupin in bi tako lahko rekli, da je to v tem trenutku osem najboljših reprezentanc na svetu. Brazilija, Kolumbija, Kostarika in Argentina ter Francija, Nemčija, Nizozemska in Belgija.

Zadnjič je bila moja napoved takšna: »četrtfinalni pari: Brazilija – Kolumbija, Francija – Nemčija,   
Mehika – Kostarika in Argentina – ZDA, potem pa naprej v polfinalu Kolumbija – Nemčija in Mehika – Argentina in veliki finale Kolumbija – Mehika Uštel sem se, kar se tiče Mehike in ZDA, torej …

V petek, 4. julija nas čakata dva izredna in mislim, da tudi zelo izenačena obračuna – najprej Francija – Nemčija in potem še Brazilija – Kolumbija. Sodeč po zadnjih tekmah bi rekel, da so v rahli prednosti Francozi, a vprašanje, če je ta ekipa (in ne posamezniki) že dovolj zrela, da užene prekaljeno zasedbo Nemčije, ki na zadnjih velikih tekmovanjih obtiči tik pred vrhom. Še najbližje uspehu so bili na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji in na Japonskem, ko jih je v finalu pokopal Ronaldo. Mislim pa, da se bo tekma zavlekla vsaj v podaljške, če ne celo v izvajanje enajstmetrovk, kjer pa prednost dajem Nemčiji.

Južnoameriški dvoboj predvsem upam, da bo postregel z lepim nogometom. Kolumbija leti in če bodo še naprej igrali, kot so igrali do sedaj, resnično ne vidim, kdo bi jih lahko premagal. Sploh pa ne Brazilija, ki zame osebno igra pod pričakovanji. Torej napovedujem tesno, a zasluženo zmago Kolumbije

V soboto pa najprej Argentina – Belgija … če bo igral Aguero, so Argentinci v rahli prednosti, ampak govorim o možnostih 51:49. Belgijci so pokazali vse – zanesljivo obrambo, čvrsto igro na sredini in kombinatoren napad, ki mu sicer manjka učinkovitost. Argentinci se pravzaprav ves čas mučijo – najprej z BIH, nato z Iranom in tudi Nigerijo ter še s Švico in proti Belgiji jih najbrž čaka najtežji nasprotnik doslej. Imeli bodo glasno spodbudo s tribun, a vseeno navijam za Belgijo. Pokazali so lepši in bolj prepričljiv nogomet.

Morda najtežje je napovedati tekmo med Nizozemsko in Kostariko … Neprepričljivi Nizozemci, ki ne morejo več ponoviti predstave prvega kroga proti Španiji in so odvisni predvsem od Robbnovih padcev, ne bodo imeli lahkega dela. Kostarika je kljub vsemu napredovala kot prvouvrščena iz skupine smrti – premagali so Urugvaj, Italijo in remizirali z Anglijo ter z nekaj sreče domov poslali še bivše evropske prvake Grke. Igrajo čvrsto in ne najbolj privlačno in mislim, da je to še ena tekma, ki se bo odločila vsaj v podaljških … s končno zmago Nizozemske.


Prvi polfinalni par torej Kolumbija – Nemčija in drugi Nizozemska – Belgija. Finale Kolumbija – Belgija. A najprej pripravimo hladno pivo za spremljanje vseh štirih tekem v petek in soboto …

Ni komentarjev:

Objavite komentar