petek, 6. marec 2015

Srečanje realnega in domišljijskega sveta

Zdi se, da je pogled na svet z vidika otroka enak pogledu skozi rožnata očala - svet je pisan in poln barv, dobrote, veselja in smeha. Morda tudi zato, ker otroci veliko časa preživijo v nekem drugem, domišljijskem svetu, ki so si ga ustvarili sami, ampak … kje so meje in kako jih otroku razložiti?

Ena večnih starševskih dilem je, koliko časa in pozornosti nameniti otroku? Če se z njim ukvarjamo preveč, bo vedno navezan na nas (oziroma na odraslo osebo) in se ne bo znal igrati sam ter razviti nekih domišljijskih vzorcev, ki so pravzaprav nujno potrebni za neko razigrano otroštvo. In po drugi strani, če ga prepuščamo samoti - ali pač samostojnosti; bo veliko hitreje in najbrž tudi bujneje razvil “svoj” domišljijski svet, ki pa pogosto ni v sozvočju z realnostjo. Zato je pravzaprav najpomembneje, da starši prepoznajo, kdaj otrok potrebuje njihovo bližino in kdaj se lahko brez skrbi igra sam. To je pravzaprav najtežje takrat, ko imamo samo enega otroka ali pa je med njimi morda (pre)velika starostna razlika.

Kuhar …
Vita pomaga v kuhinji

Kaj otrok počne med igro, je seveda močno odvisno od tega, kaj lahko opazuje doma. Štedilnik, lonci, mešalniki in drugi kuhinjski pripomočki so vsekakor med najbolj priljubljenimi, ne glede na to, ali imate doma fantiča ali dekle. Tudi v njihovih kuhinjah bo ropotalo, se sekljalo, brbotalo, cvrčalo, mešalo, žvrkljalo, pomivalo in pospravljalo, pripravili vam bodo najrazličnejše jedi in najbolj nenavadne kombinacije, kar si jih vi lahko predstavljate. Otrok bo seveda pričakoval, da boste pojedli in popili, kar vam je postregel. Sedaj ste na potezi vi, da otroku razložite, da ste seveda pojedli vse, pa čeprav mu vračate polno skledico. Zato, ker se igrata, ste pojedli vse in ne pozabite dodati, da je bilo to zagotovo nekaj najokusnejšega, kar pa najbrž pomeni, da boste morali pojesti še vsaj eno porcijo.


A kar se kuhinje tiče, malim kuharjem seveda nevarnost preti, ko stopijo v pravo kuhinjo in želijo pomagati. Tam so metlice mešalcev vseeno zelo hitre in nevarne, pokrovke in lonci so vroči, voda je vrela in noži zelo ostri. Zato je zelo pomembno, da otroku povemo in pokažemo (!), kaj vse se lahko v kuhinji zgodi, če ni previden in prepričani ste lahko, da bo ta varnostna navodila upošteval tudi v svoji kuhinji. Seveda pa vse naštete nevarnosti niso razlog, da mu ne bi zavezali predpasnika in ga vključili v kuhinjo, kjer bo pomagal po najboljših močeh in se učil.

Mojster za vse …

Adam popravlja
Predvsem pri fantih bo za navdušenje poskrbelo raznovrstno orodje, s katerim bodo lahko popravljali - igrače, opremo v sobi, … Kladiva, žage, vijaki, deščice, električni izvijači, lični zabojčki in kar celi delovni pulti. Očetje bodo presenečeni, dedki pa prekipevali od ponosa, ko bodo fantje v roke prijeli kladivo in povsem brez težav zabijali žeblje! Tu se vam ni treba posebej bati, saj tudi udarec s plastičnim kladivom zelo boli, nekaj več previdnosti pa namenite, kadar bodo v bližini žage, električni priključki, žarnice in seveda ne bo čisto nič narobe, če boste vašega malega mojstra že zgodaj navadili na varnost - čelada, rokavice in zaščitna očala niso za okras! Pomembno je, da otroci vedo, da je pravo orodje lahko res nevarno in se ga ne smejo dotaknit, če ni poleg njih tudi odrasla oseba, ki zna z orodjem rokovat - če prime sveder svojega vrtalnika je to nekaj povsem drugačnega, kot če prime pravi sveder, ki se vrti s hitrostjo nekaj tisoč obratov na sekundo!

Varuška …

Veliko se spremeni v družini, če je na poti še en otrok. Starejšemu otroku se seveda sprva zdi imenitno, da bo dobil novo igračo oziroma osebo, s katero se bo lahko igral. Pa slednje vsaj lep čas žal še ne bo mogoče, lahko pa tudi vi malce osvežite svoje znanje - dojenčka ali kakšno drugo igračo lahko previjate, hranite, kopate, tolažite, mu pojete pesmice in pripovedujete pravljice. In ko boste čez dan ali dva pokukali v otroško sobo, boste vašega malčka zalotili, kako previdno kopa najljubšo igračo, ga obriše, namaže, obleče in mu potem zapoje še pesmico. Tako ste naredili večkratno korist, saj ste starejšemu otroku odprli nova vrata v svet domišljije, poleg tega ste ga aktivno vključili v pričakovanje novega člana družine in mu že sedaj pokazali, da prihod dojenčka ne pomeni le igre, ampak tudi jok, slabo voljo, manj spanja in veliko odgovornost.
Taras bere Adamu

Posredno se bo otrok poistovetil tudi z različnimi liki, ki jih spoznava preko pravljic in risank, je pa tu še enkrat več treba pojasniti in postaviti mejo - sploh majhnim otrokom manjka občutka in znajo biti grobi, po drugi strani se morda ne zavedajo nevarnosti, ki jim grozi, če bodo pri ravnanju z resničnimi pripomočki neprevidni, tisti nekoliko starejši pa bodo morali tudi sami razmejiti čas za igro in delo in razviti občutek, da igra, ki jo obožuje on sam, morda še ni povsem primerna za mlajšega bratca, sestrico ali pa jo bo potrebno igrati nekoliko bolj enostavno in netekmovalno.

Domišljija je pozitivna

In priznajte, da je naravnost imenitno, ker vaš otrok vse zna in veliko ve. Kuha, pospravlja, lika, popravlja, skrbi za otroke … Naj otrokov domišljijski svet ne bo njegov edini svet in naj bo to svet, v katerega vi ne boste posegali in v njem postavljali pravil. To je njegov svet in njegova pravila, upoštevajte jih in spoštujte. Seveda bo to za otroka, kamor se bo zatekel, ko mu bo dolgčas ali ko mu bo hudo, a nikar ne iščite razlogov, da mu tam kdaj ne bi delali družbe.

Članek je bil objavljen v reviji Lepa & zdrava, februarja 2015.

Ni komentarjev:

Objavite komentar