torek, 16. februar 2016

Vklopova drobilnica misli - pred pred pred premiere

Ne vem, ali vas je kdaj doletela čast, kakšno stvar si ogledati predpremierno, pa naj bo to film, serija ali pa gledališka predstava. Sam sem vedno v precepu, iti ali ne, sploh, če gre za delo slovenskih ustvarjalcev, ki jih po možnosti osebno poznam in jih bom tam srečal, vprašali me bodo za mnenje, jaz pa … no, saj veste - mogoče (najbrž) mi stvar ne bo všeč.

Ampak dajmo se za trenutek ustaviti pri samem pojmu premiere oziroma celo predpremiere. Premiera je sploh prvo prikazovanje in je kot taka enkraten dogodek. Če ima film premiero ta in ta dan, ob tej in tej uri in na določeni lokaciji, je to pač prva in edina premiera. In potem ne more biti - kot sem ta teden zasledil; cel teden premiernega prikazovanja?! Predpremiere so največkrat namenjene kritikom (beri: novinarjem in prijateljem), da si ustvarijo nek vtis in morda o filmu / seriji napišejo kaj pozitivnega še pred premiero. Tja, na premiero; pa bodo prišli povabljenci, slavni ter fotografi in seveda največji neučakanci, ki bodo vstopnice za ogled kupili tri mesece vnaprej in prenočili na stopnicah kino centra.  

Slovenski film, ki ni sofinanciran s strani Filmskega sklada ali bogatih mecenov, je sploh specifičen. Včasih traja leta, preden pride na platna in potem se zgodi, da je v filmu pijača, ki je že nekaj let ni na prodajnih policah, drogo snifajo s tolarskimi bankovci, črtice vlečejo z Diners karticami in se vozijo mimo stavb, ki so že propadle in na njihovem mestu stojijo večje in razkošnejše. Po drugi strani pa je v filmu prikazan npr. dnevni časopis, ki je komaj začel izhajati.

Zanimive so tudi kino premiere serij, spomnim se recimo HBO-jeve Igre prestolov, ko so v Zagrebu pripravil spektakel na nivoju same serije. Prav veliko naročnikov na ta račun sicer niso dobili, ampak o zabavi ter seriji, seveda se je govorilo vsaj toliko kot o darilih, ki jih pošiljajo svojim oboževalcem. Zdaj vse bolj ugotavljajo, da je enako učinkovito (in predvsem ceneje), če ogled dela ali dveh katere od prihajajočih serij omogočijo prek svojega HBOGo sistema. Po njihovi poti gre tudi Fox, ki prek svojega sistema FoxFast omogoča ogled prihajajočih serij njihove produkcije. In veste kaj?

Ameriška kriminalna zgodba - Ljudje proti O.J.-ju Simpsonu obeta. Prepričan sem, da vas večina O.J.-ja ter medijsko zelo odmevnega sojenja in (ne)pričakovane razsodbe ni pozabila. Fox na zanimiv način briše meje med realnostjo in fikcijo, med igranim in dokumentarnim, John Travolta (tudi producent serije) kot odvetnik Robert Shapiro spominja na stare čase, Cuba Gooding Jr. v glavni vlogi pričakovano blesti. Kdaj bo na vrsti Oscar Pistorius?

Pri nas so bile premiere filmov in serij, kjer se potem prisotni pogosto v zadregi spogledujejo in razumevajoče prikimavajo “Češ, saj vem, niste dobili denarja, pa vseh pet izborov za glavno igralko je zavrnilo in ste se morali znajti in glede na vse ste naredili kar OK …” in potem tam nekdo (režiser, scenarist ali producent, sploh če je vse ena oseba), ki je spil kozarček ali dva (preveč) preprosto znori in vsaj tako dobi svojih pet minut slave, na račun njegovega izbruha in zapisov v rumenih medijih pa tudi njegovo delo.

Zapis je bil prvič objavljen v reviji Vklop, 11.2.2016

Ni komentarjev:

Objavite komentar