ponedeljek, 16. maj 2016

Konferenčno finale

Pa smo ga dočakali, na zahodu po pričakovanjih malo prej in na vzhodu v skladu s pričakovanji. No, vse se ni izteklo v skladu s pričakovanji in željami, kar pa ne pomeni, da nas čaka dolgočasen boj za naslov prvaka lige NBA.

Zahod - Warriorsi neprepričljivo, Thunder presenetljivo

Jasno je, kaj Steph Curry, drugič zapored MVP rednega dela, pomeni za Golden State in čeprav so v njegovi odsotnosti zasijali drugi igralci, je njegova vrnitev pomenila veliko olajšanje za ekipo. Mož, ki odloča in odloči. Blazersi na krilih Lillarda so se odlično upirali in Warriorsi so morali po sprehodu mimo Rocketsov prestaviti v višjo prestavo za uvrstitev v konferenčno finale.

V drugem polfinalu sem pričakoval napetih sedem tekem in zmagoslavje Spursov, a so Thunderji z Durantom in Westbrookom presenetili najbrž vse. Aldridge in Duncan pod košem nista bila najbolj suverena, Leonard je imel polne roke dela z Westbrookom, Parker in Ginobili nista več na ravni prejšnjih let. Ja, prvič so Spursi pokazali, da niso več najmlajši. So torej Thunderji sposobni presenetiti tudi Warriorse? Obe ekipi igrata hitro in kombinatorno košarko, zato bo veliko odvisno od dnevne forme. In tudi od tega, koga bodo zaobšle morebitne poškodbe.

V primeru, da bo Curry zdrav, vseeno pričakujem zmagoslavje lanskoletnih prvakov po šestih tekmah.

Vzhod - sprehod Clevelanda in težke bitke Raptorsov

Cleveland proti Atlanti ni imel veliko dela oziroma Atlanta proti Clevelandu ni imela najmanjših možnosti. Ja, Cavsi so dozoreli, LeBron postaja uničevalen stroj, ima ustrezno zaledje soigralcev in klopi in cilj je jasen - čimprejšnja uvrstitev v veliki finale in osvojitev naslova.

Toronto je premagal “naš” Miami po sedmih napetih tekmah oziroma je bila zadnja, odločilna še najbolj dolgočasna. Kdo je koga bolj pogrešal in kaj bi moral kdo storiti … ja, Heatom se je poznala odsotnost Whitesidea, a so bili zato tudi Raptorsi brez Valanciunasa, DeRozan in Lowry sta pač mlajša od Wadea in Dragića, na zadnjih tekmah sta našla svojo igro, poleg tega pa je bila obramba Kanadčanov bolj čvrsta, ves čas na robu prekrška, v vsakem trenutku pa so znali presekati igro in najti ustrezno rešitev.

Če Goranu česa ne moremo očitati, je to velika želja in tudi pogum prevzeti nase odločitev, a igra vsaj na sedmi tekmi preprosto ni stekla. Porabil je veliko žog, a je na tej točki kariere, ko to lahko stori. In s povprečjem okoli 15 točk ter po 5 skokov in 5 podaj na tekmo je nakazal nek minimum, ki ga bo moral naslednjo sezono držati od začetka in seveda še napredovati. Pred časom sem že rekel, da bi lahko postal primer Jasona Kidda in Stevea Nasha na vrhuncih njunih karier s (skoraj) trojni-dvojček povprečjem. Zdaj ni več prostora za izgovore, ga je pa še dovolj za napredovanje. Upajmo, da si bo Goran odpočil po naporni sezoni in zaigral v kvalifikacijah za slovensko reprezentanco ter se uvrstil na evropsko prvenstvo prihodnje leto.

Bi Heatom uspelo brez Wadea? Najbrž ne, res pa ob njegovi odsotnosti igra pet igralcev.

Toronto proti Clevelandu? Nekateri napovedujejo “metlo” Cavsov, tudi zaradi utrujenosti, a so obenem Cavsi padli iz tekmovalnega ritma in če se bo vrnil Valanciunas in bosta DeRozan in Lovry zadržala nivo … no, ne rečem, da imajo Raptorsi možnosti za napredovanje v veliki finale - vsaj ob do sedaj prikazanem s strani Cavsov; bodo pa nudili dostojen odpor.

In potem veliki finale ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar