sreda, 18. maj 2016

Vklopova drobilnica misli: 5000 proti 1

Pretekli teden je mineval v znamenju nogometa. In Igre prestolov. Snookerja. V vse skupaj so bili vpeti tudi Slovenci. Prejšnji ponedeljek je bil dan, ki si ga je vredno zapomniti. Vzporedno je potekalo osvajanje sploh prvega premier-ligaška naslova Leicestra, finale svetovnega prvenstva v snookerju v slovitem Cruciblu (kjer je slavil sin Leicestra, Mark Selby) in drugi del šeste sezone Igre prestolov.

Prepričan sem, da ste prebrali bolj ali manj vse statistične in stavniške posebnosti osvajanja naslova za klub iz Leicestra, palčka, ki je premagal vse velikane. Pa čeprav ne gre ravno za klub v lastniški lasti kakšne vaške zadruge ali polamatersko ekipo, saj je njegov lastnik tajski milijarder. Plače ne zamujajo. Res pa je tudi, da je najboljši igralec letošnje sezone in prvi strelec prvenstva James Vardy pred petimi leti igral v sedmi angleški ligi. In da je vrednost najpogosteje uporabljene enajsterice Leicestra le 23 milijonov funtov, kar je v bistvu manj od “vrednosti” Mourinha ali pa Guardiole. Njegova nova ekipa, Manchester City, ima prvo enajsterico vredno 281 milijonov funtov! Zaradi vsega tega palček. In zaradi vsega tega so stavnice možnost za osvojitev naslova pred začetkom sezone postavile na neverjetnih 5000:1. Možnost, da je Elvis živ, so 2500:1. In čeprav so se zapisali v zgodovino, morajo že sedaj razmišljati o prihodnosti - igrali bodo v Ligi prvakov, branili naslov angleških prvakov in nihče več jih ne bo podcenjeval. Izstopajoči posamezniki so na radarjih vseh nogometnih velikanov in kaj hitro bo jasno, ali so res tako odlični ali jih je takšne “naredila” ekipa? Vardy, Mahrez in drugi so pred življenjsko priložnostjo ...

Ugibanj, ali bo Leicestru uspelo ali ne, je bilo približno podobno veliko kot tistih, ali je Jon Snow mrtev ali ne. Zaključek drugega dela Igre prestolov daje misliti - pri Martinu smo pač težko prepričani; da ni. Ali je živ, ali se morda zgolj preobrazil v svojega krvovolka, kako dolgo bo živ in kakšna bo njegova vloga? Se je Melisandre žrtvovala zanj? In če je prvi del zastavil več vprašanj kot podal odgovorov, je bil drug del med najboljšimi sploh in nakazal, da bo šesta sezona - prva, ki se v večjem delu ne bo in se ne more naslanjati na knjižne predlog; polna nepričakovanih preobratov, njena šibka stran pa utegnejo biti dialogi.

In kaj ima Igra prestolov skupnega z zmagoslavjem Leicestra? Lena Headey, nekdaj okrutna vladarica Cersei, zdaj pa vse bolj zaskrbljena in prestrašena mati, ki ima živega le še enega otroka; bo v filmu o Vardyjevem življenje igrala njegovo zaročenko, Rebekah Nicholson.

Slovenci? Milan Mandarić, trenutni lastnik NK Olimpije je tisti, ki je dokončno saniral Leicester in ga s 34 milijoni dobička prodal aktualnemu tajskemu lastniku. Jan Oblak je s fantastičnimi obrambami Atleticu ukrojil finale Lige prvakov, s sodniškimi odločitvami pa je drugo polfinale med Realom in Manchester Cityjem krojil naš sodnik Damir Skomina. Veliki slovenski derbi med Olimpijo in Mariborom, ki bi lahko Ljubljančanom - in Mandariću!; prinesel tako želeni naslov prvaka, je bil zaznamovan tako z nenavadnimi sodniškimi odločitvami (spet Skomina) in z zelo pristranskim navijanjem komentatorjev. Nenavadno, priznam. Sam razplet daje vse bolj misliti, da slovenskega nogometa ne krojijo sodniki, nogometaši ali lastniki, temveč nekdo drug. Kolikokrat je imela Olimpija letos že (neulovljivo) prednost, naslov skoraj v žepu in potem naredila niz nerazumljenih napak?

Objavljeno v reviji Vklop, 12.5.2016.

Ni komentarjev:

Objavite komentar