sreda, 22. junij 2016

Vklopova drobilnica misli: kruha in iger

Star rimski izrek, ki se je - kot še marsikateri drug; ohranil pri življenju še tisočletja po razcvetu Rima in v kombinaciji z gladiatorskim načinom zabave še kako drži v pravzaprav vsaki spori zabavne industrije.

Za koliko kruha so torej zaslužili zmagovalci kar treh resničnostnih šovov, ki so se končali v minulem tednu? Vsak zmagovalec je domov odnesel 50.000 tisočakov, kar je kar lepa vsota, tudi, ko svoje vzame “cesar”, če nisi preveč zadolžen (v primeru skovanih taktik pred vstopom v šov, kjer si odvisen od glasov ljudstva) ali nisi preveč denarja obljubil sotekmovalcem. V Bilo je nekoč je do zmage razmeroma tiho in zasluženo prišel “Idr’c” Niki, ki so mu veliko olajšali konkurentje z izločitvijo favoriziranega Gvida. Zmagovalka Big Brotherja je postala Mirela, za katero bi posplošeno lahko rekli, da je do zmage - in denarja!; prišla po zaslugi slačenja in seksa. Ne bi dal ravno roke v ogenj, ampak prepričan sem, da so imeli tudi v starem RImu že izraz za ženske, ki so do denarja prišle na tak način. Masterchefu bi lahko rekli Obračun pri OK Šefli ali pač spopad Mateja in Darka, ki sta se za favorita kazala že od samega začetka, saj skoraj ni bilo oddaje, v kateri ne bi navdušila. Matej je navduševal z izjemnim tehničnim znanjem, Darko pa se je poleg tega dokazoval še kot izjemen in predvsem nesebičen človek, na koncu pa v eni najbolj izenačenih bitk tudi - priznajmo, zasluženo; slavil.

In od kruha k igram, ne še tistim olimpijskim, ki se bodo čez slaba dva meseca začele v Braziliji in na katere bo - to je že jasno; vplivala predvsem grožnja virusa zika. Odpovedi se vrstijo, uradno zaradi izčrpanosti, klubskih zadev, “poškodb”, … Začelo pa se je evropsko prvenstvo v tisti najbolj pomembni igri, nogometu, brez naše reprezentance, pa čeprav v Franciji prvič nastopa kar 24 reprezentanc. Včasih smo trdili, da Slovenci sodijo med 16 najboljših v Evropi?!

Franciji bolj kot zika grozi ISIS. Tik pred začetkom prvenstva so aretirali domnevnega organizatorja terorističnih napadov in še kakšna grožnja - upajmo, da ne tudi napad!; nas še čaka. Na otvoritvi se je zgodil David Guetta, ves čas se je poročalo o nemirih med navijači in že drugi dan je prišlo do hudega pretepa med ruskimi in angleškimi huligani in U€FA je kaj hitro zagrozila z izključitvijo obeh reprezentanc s prvenstva, francoska vlada pa je v bližini stadionov prepovedala prodajo alkohola. Vidite, kako modro in daljnovidno razmišlja naša vlada, kjer v dvoranah in na stadionih že nekaj časa ne morete kupiti alkohola? Uefine kazni pa najbrž nihče ne jemlje posebej resno - če so jo odnesli Hrvati s svastiko, pa Srbi in Albanci s svojimi izgredi ...   

Nogomet - videli smo nekaj čudovitih golov, slišali kar nekaj napak komentatorjev, nemški ZDF nas je na kratko celo uvrstil na prvenstvo (ja, tokrat so Slovakom obesili našo zastavo), previdne uvodne tekme in vsaj v prvih dneh več vprašanj kot odgovorov. Vsaka napaka, poraz, je lahko usoden, po napornih sezonah utegnejo začeti klestiti tudi poškodbe … počakajmo še kak teden, da se začne čisto zares in videli bomo, čigavi gladiatorji so se prišli igrat in čigavi služit kruh.   

Objavljeno v reviji Vklop, 16.6.2016

Ni komentarjev:

Objavite komentar