petek, 15. april 2016

Pred prvim krogom končnice lige NBA ...

Kaj je prinesla zadnja sezona lige NBA, v kateri smo imeli Slovenci letos tri predstavnike - aktivnega in v zadnjem delu sezonu vse boljšega Gorana Dragića, poškodovanega Bena Udriha in Sašo Vujačića, ki se trudil izkoristiti ponujeno priložnost. In pa seveda slovo Kobeja Bryanta ter nov rekord po številu zmag v eni sezoni - Golden State Warriorsi so dvajset let nedosegljivo letvico Jordanovih Bullsov premaknili še eno zmago višje, na 73 zmag. In kaj nas čaka v končnici?

VZHOD

Najbolj izenačen in hkrati tudi najbolj nepredvidljiv

Cleveland proti Detroitu, kjer je favorit seveda lanski finalist Cleveland, ki je proti Pistonsom v rednem delu zabeležil le eno zmago in kar tri poraze. Mislim, da bodo LeBron in druščina v končnici stopili na plin in se uvrstili v drug krog z rezultatom 4-2.

Atlanta proti Bostonu bo še en napet dvoboj, ki utegne ravno tako iti do odločilne, sedme tekme. Izkušena in raznovrstna ekipa Atlante je v rednem delu zabeležila tri zmage in en poraz proti Celticsom, kjer se je v tej sezoni razigral predvsem Isaiah Thomas, a menim, da ekipi manjka playoff kilometrine. 4-3 za Atlanto.

Toronto proti Indiani, dvoboj dveh moštev s čvrsto obrambo in zanesljivim napadom, kjer bolj kot posamezniki odloča stanje ekipe. V rednem delu je Toronto dobil tri in izgubil en obračun proti Indiani, in mislim, da DeRozan in Lowry ne bosta pustila presenečenja, 4-1 za Toronto.

“Naš” Miami in Charlotte, po rednem delu 2-2 in mislim, da prva res velika preizkušnja za Heate, ki letos vse preveč nihajo. Od veličastnih predstav s 100+ točkami in čvrsto obrambo, kjer blesti Whiteside do trenutkov, ko (skoraj) izgubijo dobljeno tekmo. Odsotnost Bosha se ne pozna, svoje je doprinesel prihod Joeja Johnsona, najboljše pa igrajo, če jim nasprotnik pusti igro. Proti čvrsti obrambi nimajo možnosti. Charlotte je nepredvidljiva ekipa, ki bo Heatom povzročala težave in tale dvoboj utegne iti vse do sedme tekme, napovedujem pa 4-3 za Heate.

Če grem korak naprej - po zgornjih napovedih Cleveland- Atlanta ter Toronto-Miami in … nadaljujem po prvem krogu.

ZAHOD

Tri izstopajoče ekipe, izmed katerih lahko vsaka osvoji naslov

Rekordni Golden State, kjer z redkimi izjemami deluje vse proti presenetljivo slabemu Houstonu, kjer kombinacija Hardena in Howarda ne funkcionira, kot bi morala. Golden State je v letošnji sezoni prikazal res zastrašujočo formo, ki pa jo bodo morali nadgraditi v končnici in vsaj v prvem krogu ne bi smeli imeti (večjih) težav, 4-1.

Clippersi proti Blazersom, povratnik Griffin proti zanesljivemu Lillardu, dve izenačeni ekipi, ki bosta mešali štrene še naprej. Čeprav imajo Clippersi po rednem delu boljše razmerje (3-1), slutim sedmo tekmo in 4-3 za ekipo iz Los Angelesa.

San Antonio proti Memphisu bi lahko bila “metla” prvega kroga. Spursi ostajajo odlični in so letos že nastavili sve potrebno za (uspešno) menjavo generacij, Memphis se v primerjavi z lansko sezono zanaša na posamezne prebliske. Proti Spursom bo potrebno veliko več. 4-0 za Spurse.

Oklahoma proti Dallasu bi lahko bil eden bolj iznečanih parov na zahodu, a ima Dallas v tej sezoni vse preveč nihanj, da bi bil lako konkurenčen Thunderjem, kjer blestita seveda Westbrook in Durant, odlično zaledje pa imata tudi na klopi. Karkoli drugega od suverene zmage Oklahome bo presenečenje, 4-1.

Drugi krog - Golden State proti Clippersom ter Oklahoma proti San Antoniu in mali finale pred finalom. Ena odlična ekipa se bo poslovila prezgodaj.

POVZETEK SEZONE

Presenetljivo so iz končnice na vzhodu izpadli Bullsi, ki jim brez kronično poškodovanega Rosea ne gre, večja pričakovanja so bila tudi od Wallovih Wizardsov, ekipi Magicov z Gordonom in Bucksov z Antetokounmpom bosta morala pokazati več konstantnosti, še enkrat več pa so razočarali Knicksi, Netsi in 76ersi. Ali Knicksom lahko pomaga Phil Jackson kot trener? Če do tega scenarija res pride, se bomo lahko prepričali, kako dober trener je, saj bo treniral ekipo, v kateri ni kemije, ni energije, ni ničesar …

Na zahodu ekipe v zgornjem delu lestvice res izstopajo, potem pa mesarsko klanje in povprečje. Utah so bili blizu, vsi ostali daleč zadaj. Sacramento, Denver, New Orleans, Minnesota in Phoenix ter seveda Lakersi bodo morali storiti veliko, da bodo v naslednji sezoni lahko računali na preboj med osem najboljših. Eno so revijalna tekmovanja, drugo pa 82 tekem in brezglavo tekanje po igrišču.

82 tekem je za nami, rekordi so bili postavljeni, a zdaj se začne zares. In kot je Scottie Pippen pred časom komentiral, da bo rekord Warriorsov hitro pozabljen, če ne bodo osvojili tudi naslova … Troboj na zahodu bo odličen, odločala bo klop, odločale bodo izkušnje in želja ter slej ali prej tudi svežina.

Ni komentarjev:

Objavite komentar