četrtek, 28. april 2016

Drug krog končnice NBA je tu ...

Kratek pregled dogajanja v prvem krogu in napoved drugega, ki se je medtem že začel in razplamtel, zato nekaj popravkov …


VZHOD


Moja napoved, da bo že prvi krog na vzhodu izenačen in nepredvidljiv, se kar uresničuje. Cleveland je z Detroitom opravil še lažje, kot sem napovedal (moja napoved je bila 4-2) in so pometli s Pistonsi in lahko rečem, da spočiti čakajo na Atlanto, ki je danes v šesti tekmi premagala Boston. Tu sem sicer pričakoval bolj izenačen boj, a ko je Atlanta enkrat zagnala motorje, Celticsi niso imeli možnosti.


Cleveland proti Atlanti bo tako za Cavse že mnogo resnejši bračun, saj je Atlanta ena tistih ekip, ki zna igrati čvrsto obrambo in so v rednem delu težave povzročali tudi recimo Golden Stateu. Večno vprašanje, ali daljše čakanje lahko sicer zmagovalno ekipo uspava, bo ravno tako na preizkušnji. Vseeno mislim, da ima Cleveland odlično ekipo, ki ni odvisna samo od Jamesa in četudi pričakujem težje delo, mislim, da se bodo v finale vzhoda uvrstili z rezultatom 4-2 (prvo tekmo je danes ponoči prepričljivo dobil Cleveland).


V dvoboju med Torontom in Indiano sem sicer pričakoval pohod Toronta, a se Indiana ne da (Paul George se je po poškodbi vrnil ravno pravi čas) in čeprav ima Toronto danes zaključno žogico, nisem povsem prepričan, če nas ne čaka še sedma tekma? Toronto ima sicer prednost domačega igrišča in mislim, da bodo končni zmagovalci Kanadčani. Pričakovano se je Toronto prebudil ravno pravi čas in se uvrstil v drugi krog, kjer ne bom presenečen, če jih znova čaka sedem tekem proti Dragićevemu Miamiju.


Miami in Charlotte - recimo, da se dogaja, kar sem napovedal in česar sem se bal. Po dveh zmagah, ko bi morali serijo le še pripeljati domov (želja, da bi v Charlottu eno tekmo zmagali in eno izgubili) in zaključiti na domačem igrišču … ne, en prepričljiv poraz, dva takorekoč v zadnji sekundi in šesta, lahko je že odločilna; tekma v gosteh. Heati v končnici kažejo svoje najslabše predstave in ekipa se bo morala zbrati za te dve tekmi, ker sem prepričan, da vodstvo ne bo zadovoljno z izpadom v prvem krogu. Ob vseh okrepitvah in denarju - zakaj bi bilo? Zatajili so praktično vsi - od Wadea, Whitesidea, Denga, Dragića, Johnsona, … No, v zadnjih dveh tekmah je najprej Wade pokazal, zakaj je, kar je in v tisti odločilni, sedmi tekmi, je svoj "zmajski" obraz pokazal še Goran Dragić in pokazal predstave, kakršne se do njega pričakujejo pravzaprav na vsaki tekmi.  Od 2-0 do 2-3 in naposled 4-3. Michaelu Jordanu ni bilo do smeha, Patu Rileyju toliko bolj. 

In če je jasno, da je kariera Chrisa Bosha blizu konca in da utegnemo prihodnjo sezono spremljati slovo Dwaynea Wadea v stilu Kobeja Bryanta, bi moral Riley ekipo graditi na dvojcu Dragić-Whiteside. Prvega ima v ekipi še vsaj za štiri leta, drugega bo moral letos poleti prepričati, ampak mislim, da bi bila to fantastična naložba, saj gre za igralca, ki se na igrišču odlično dopolnjujeta, uživata v hitri igri in bi lahko v naslednjih sezonah predstavljala strah in trepet na NBA-parketih.


Napovedal sem polfinalni par Toronto-Miami in še vedno upam, da bo do njega prišlo, sem pa predvsem v dvomih glede Miamija. Ne glede na nasprotnika, mislim, da nas čaka napeto polfinale in sedem tekem. No, dvomi so se razblinili, polfinale vzhoda se začne danes - Miami mora nadaljevati z igrami, kakršne je prikazal v prvih dveh in v zadnji tekmi, a vseeno slutim sedem tekem.


ZAHOD


Tri izstopajoče ekipe, ki so potrdile predvidevanja. In en izenačen par, ki pa utegne mešati štrene. Zaenkrat vse po načrtu, razen poškodbe Stepha Curryja …


Warriorsi so Rocketse odpravili, vsaj po rezultatu sodeč, prepričljivo. Napovedanih in končnih 4-1. Dve zmagi, en poraz in nato še dve zmagi, pri čemer so se morali tudi v četrti tekmi potruditi za zmago. Poškodba Curryja (najprej gleženj, zdaj še koleno) je seveda zaskrbljujoča, a vsaj v zadnjih dveh tekmah so Warriorsi pokazali, da znajo igrati tudi brez njega in zmagovati. In imajo srečo, da jih v polfinalu čaka lažji - in tudi bolj utrujen; nasprotnik, tako da si morda lahko privoščijo celo to, da polfinale odigrajo brez njega in ga pripravijo za finale pred finalom. Predvsem v zadnji tekmi proti Houstonu se je sicer še enkrat več potrdilo, da so Warriorsi pravzaprav nepremagljivi, če jim steče met, saj zadevajo z vseh položajev, obramba ne ve, na koga se osredotočiti, žoga kroži, veliko je podaj, pod koš, nazaj na trojko in takrat njihov stroj samo melje. Če pa tega ni oziroma ko nekdo proti njim igra bolj čvrsto obrambo … ja, doživeli so le devet porazov v celotni sezoni, v končnici bodo dovolj že štirje proti istemu nasprotniku.


Blazersi vodijo proti Clippersom 3-2 (moja napoved je bila 4-3 za Clipperse) in tudi ta serija se lahko obrne v katerokoli smer. No, Blazersi se lahko že danes uvrstijo v polfinale, kjer jih že čakajo Warriorsi, ampak … mislim, da Clippersi še niso rekli zadnje besede. No, v bistvu so jo, Portland jih je premagal in medtem tudi že izgubil prvo tekmo proti Warriorsom. Brez Curryja, a z učinkovitim Thompsonom, tako da ...


Prvi polfinalni par, najbrž res ne ne bo prinesel nič posebnega, nobenega vznemirjenja, dejansko je samo vprašanje, s kakšnim rezultatom se bo Golden State uvrstil v finale zahoda in ali jim bo to uspelo s Curryjem ali brez. Pričakujem 4-2 za Golden State.  


San Antonio in Oklahoma sta pričakovano (4-0 proti Memphisu oz. 4-1 proti Dallasu) preprosto zmagala in se uvrstila v finale pred finalom. Pred finalom. Brez kompliciranja, ampak izkušeni San Antonio proti mladostni energiji Oklahome se skoraj zdi spopad starega in modernega načina košarke, čeprav se Spursi odlično prilagajajo. Če kaj, pričakujem odlično košarko, na koncu pa vseeno mislim, da bodo Spursi močnejši, 4-3 zanje. Spursi so prvo tekmo prepričljivo dobili in povsem razbili Thunderje, druga je bila mnogo bolj napeta, zadnje sekunde so bile vznemirljive, borbene in za Spurse presenetljivo polne kompliciranja. Oklahoma je serijo izenačila na 1-1 in v domači dvorani se bodo potrudili zmagati vsaj eno, če ne kar obe tekmi.  

In potem nas čaka že konferenčno finale, ki bo na zahodu čisto zares finale pred finalom ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar